Cultuurverandering in organisaties

Cultuuronderzoek is dé start voor cultuurverandering

Organisatie cultuurverandering

Stel je een organisatie voor op een kruispunt. Cultuurverandering is in de lucht, maar de juiste richting ontbreekt. Geen oppervlakkige oplossingen hier. Ons cultuurverandering traject gaat dieper. We beginnen met de cruciale vraag: waar willen jullie naartoe? Verandering of terug naar de kern? Daarna duiken we middels Cultuuronderzoek in de cultuurpatronen. Dialogen, diepte-interviews, en observaties vormen de diagnose. Onze aanpak navigeert complexe verandering, reorganisatie, en meer. Begrip, groei, transformatie, en identiteit ontstaan. De eerste stap naar een heldere koers in een zee van mogelijkheden.

Waarom cultuurverandering?

Waarom zou je überhaupt een cultuurveranderingstraject en cultuuronderzoek overwegen? Laten we deze vraag verkennen. Stel je voor dat je een schip bent dat door onbekende wateren navigeert. Je hebt een bestemming in gedachten, maar de route is onduidelijk. Dat is waar veel organisaties zich bevinden, vooral in tijden van verandering. Een cultuuronderzoek fungeert als een soort kompas. Het biedt inzichten die dieper gaan dan de oppervlakte, en het helpt je begrijpen waar je organisatie of team werkelijk staat. Hier zijn enkele redenen waarom een cultuuronderzoek van onschatbare waarde is:

  • Verhelder je koers: Een cultuuronderzoek geeft een concreet beeld van je team of organisatie. Het laat zien welke waarden, normen en overtuigingen er heersen. Met dit begrip kun je een duidelijke koers uitzetten voor nieuwe plannen
  • Identificeer sterke punten: Het onderzoek legt niet alleen de onderstromen bloot, maar benadrukt ook de sterke punten van je organisatie. 
  • Geef medewerkers een stem: Door medewerkers te betrekken bij het onderzoek, voelen ze zich gehoord en gewaardeerd. Dit versterkt de betrokkenheid en het vertrouwen.
  • Ondersteun besluitvorming: Of je nu een fusie overweegt, een nieuwe strategie wilt implementeren of gewoon de werkcultuur wilt verbeteren, een cultuuronderzoek biedt waardevolle gegevens om beslissingen te onderbouwen.

Voorbeeldstappen van het cultuurtraject

Hieronder staan de voorbeeld stappen van een compleet cultuurtraject. Echter werken we altijd op maat. Soms is er iets meer, iets minder of iets heel anders nodig.

In deze eerste fase nemen we de tijd om de specifieke vragen en behoeften van de organisatie te begrijpen. We voeren diepgaande gesprekken en bespreken de huidige uitdagingen en doelen. Dit helpt ons een duidelijk beeld te krijgen van wat er moet worden onderzocht.

Met een scherp oog voor detail en een diepgaande benadering beginnen we met ons veldwerk. We observeren, voelen, en leven in de organisatie gedurende enkele dagen, of langer indien nodig. Tijdens deze periode voeren we diepte-interviews, praten we met medewerkers op alle niveaus, en nemen we deel aan dagelijkse activiteiten. Hierdoor kunnen we de verborgen culturele patronen ontdekken die anders misschien onopgemerkt zouden blijven.

Ons doel is om het verhaal van de organisatie van binnenuit te begrijpen. We verzamelen verhalen, anekdotes en ervaringen die de cultuur van de organisatie weerspiegelen. Deze verhalen geven diepte aan onze analyse en helpen ons te begrijpen hoe de organisatie functioneert op een dieper niveau.

Na grondig onderzoek presenteren we een uniek beeld van de organisatiecultuur aan het managementteam. We leggen de ontdekte patronen uit en benadrukken de sterke punten en mogelijke onderstromen en de samenhangende systemen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken is bij het veranderingsproces, delen we de unieke cultuur foto met het hele team. We creëren bewustzijn en betrokkenheid op alle niveaus, wat cruciaal is voor een succesvolle cultuurverandering.

Als laatste stap bieden we het managementteam een naslagwerk aan. Dit naslagwerk fungeert als een kompas voor de organisatie op weg naar een nieuwe culturele horizon.

In deze fase organiseren we een speciale sessie met het Management Team (MT) van de organisatie. Tijdens deze sessie faciliteren we open discussies en dialogen om het MT actief te betrekken bij het begrijpen en omarmen van de cultuur foto.
Samen met het MT ontwikkelen we concrete actieplannen en strategieën om de gewenste veranderingen te realiseren. Deze sessie fungeert als een cruciale brug tussen analyse en actie, waardoor het leiderschapsteam een leidende rol kan spelen in de cultuurverandering van de organisatie.

Vervolg cultuurverandering proces

Na stap 6 zijn er verschillende mogelijke vervolgstappen, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de organisatie. We hebben gemerkt dat een cultuuronderzoek op zichzelf al veel in beweging kan zetten. Soms is het voldoende om de onderliggende patronen en dynamieken zichtbaar te maken, waardoor de organisatie zelf verder kan gaan. In dat geval trekken wij ons terug en laten we de organisatie zelf de stappen nemen.

Mogelijkheden na het cultuuronderzoek

Leiderschapstrajecten cultuurverandering

Dit zijn op maat gemaakte trajecten gericht op de ontwikkeling en versterking van leiderschapscapaciteiten binnen de organisatie. We bieden leiderschapstrainingen, trajecten en -coaching aan om leiders te helpen de gewenste cultuurverandering te leiden en te ondersteunen. Het doel is om leiders in staat te stellen effectieve veranderaars te worden en een positieve invloed uit te oefenen op de organisatiecultuur.

Teamsessies onderstroom en afscheid

In deze sessie richten we ons op het verkennen van de emotionele aspecten van verandering. We bieden een veilige ruimte voor teams om te praten over eventuele verliezen, angsten of weerstanden die ze ervaren of hebben ervaren.
Het doel is om rouwprocessen te begrijpen en ruimte te bieden aan dat wat nog niet is aangekeken.

Teambegeleiding Deep Democracy

Deep Democracy is een mooie manier om besluitvorming en conflicten die de stem van  verschillende standpunten en onderliggende spanningen naar boven haalt. We begeleiden teams bij het verkennen en oplossen van diepgaande conflicten en blokkades in teams en de organisatie. Deze aanpak bevordert inclusie, betrokkenheid en een gezonde teamdynamiek.

Kampvuursessie: nieuwe start

Rituelen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om overgangsperiodes te markeren en een gevoel van closure en vernieuwing te creëren. In deze sessie helpen we teams bij het ontwerpen en uitvoeren van rituelen die passen bij de nieuwe cultuur of die specifiek zijn voor gelegenheden zoals fusies of overnames. Dit helpt bij het versterken van de teamidentiteit en het bevorderen van een gevoel van samenhorigheid.

Traject voor begeleiding bij overnames/fusies

Overnames en fusies brengen vaak grote veranderingen met zich mee. Ons begeleidingstraject biedt ondersteuning aan organisaties om soepel door deze processen te navigeren. We helpen bij het integreren van verschillende culturen, het opbouwen van vertrouwen tussen teams en het creëren van een gemeenschappelijke visie voor de toekomst.

“Cultuur is de ziel van de organisatie. Het is de verzameling van waarden, overtuigingen en gedragingen die de koers van een organisatie bepalen. Wanneer we met zorg en aandacht hier de focus op kunnen leggen, kunnen we de toekomst van de organisatie vormgeven en haar naar nieuwe hoogten leiden”.

Op maat

Bij Zontrainingen streven we ernaar om op maat gemaakte oplossingen te bieden die passen bij de specifieke behoeften van elke organisatie. Of het nu gaat om zelfontdekking na het cultuuronderzoek of om verdere interventies, we zijn toegewijd aan het ondersteunen van organisaties op hun reis naar een gezonde en effectieve cultuur.

Nieuwsgierig?

Neem vooral contact met ons op om te bekijken of we iets voor jullie kunnen doen.

Contact
× Hoe kan ik je helpen?